Wat is een persbericht?

Een persbericht is een schriftelijke mededeling van een bedrijf, instelling of persoon áán de media, primair bedoeld voor journalisten. De uitgever van een persbericht probeert daarmee doorgaans aandacht te krijgen voor een concreet nieuwsfeit of een bepaald standpunt. Omdat persberichten via internet tegenwoordig vaak voor iedereen beschikbaar zijn, worden ze in toenemende mate ook gelezen door andere belangstellenden, ook wel aangeduid als 'nieuwsconsumenten'

Persberichten zijn per definitie subjectief en moeten met gezond wantrouwen worden bekeken. De uitgever van een persbericht heeft immers belang bij het in een persbericht geuite nieuwsfeit of standpunt. Persberichten zijn bedoeld voor journalisten om er middels hoor en wederhoor, check en double check, betrouwbare verhalen van te maken, en moeten dus niet worden verward met redactionele artikelen of nieuwsberichten.

Dat een persbericht nieuws moet bevatten ligt voor de hand maar helaas worden er veel persberichten uitgegeven die niet aan dit criterium voldoen. Wie een persbericht uitgeeft zonder nieuws bewijst zichzelf een slechte dienst: een volgende keer zal een bericht van dezelfde afzender sneller naar de prullenmand worden verwezen, ook wanneer het bericht dan wel nieuwswaardig is. Nieuwsbank kan u helpen bij het optimaliseren van de nieuwswaarde van uw bericht.

Volgende: Hoe schrijf ik een persbericht?

Uw persbericht laten schrijven:

Informatie

Persberichten browsen en lezen:

Nieuwsbank.nl Persberichten.nl